15 gün mehil müddeti nasıl hesaplanır?

Kamu Çalışanı Memurlar İçin "mehil müddeti" Nedir, Hangi Durumlarda Kaç Gün  Kullanılır? - Çalışanlar.Net

Devlet Memurları Kanunu’nun 62. maddesinde “Atamalarda görev yerine hareket ve işe başlama süresi” başlığı altında, “Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar” hükmü yer almaktadır.

Atama emri alarak naklen memuriyet mahalli dışındaki bir göreve atanmış olan memurun mehil müddeti, atama emrinin kendisine tebliğinden itibaren başlayacaktır. Kurumların çoğunda, tebliğ öncesinde ayrılış yapılabilse de kanun maddesi gereği mehil süresi, yani 15 günlük süre, tebliğden itibaren başlamaktadır. Bu nedenle memurların bu hususa dikkat etmesi gerekmektedir.

Mehil müddetinin hesaplanmasında, tebliğ yapılan gün mehil süresi içinde sayılmaz. Örneğin, tebliğ ayın 1’inde yapılmışsa 15 günlük süre ayın 2’sinde başlar. Mehil izni kullanan memur, yeni atanmış olduğu kurumda, 15. günü takip eden iş günü işe başlamak zorundadır. Yukarıdaki örnekte, atama emrini ayın 1’inde tebliğ alan memur, ayın 2’sinden itibaren 15 gün sayar. Mehil süresi, memurun ayrıldığı günün 15. günü olan ayın 16’sında doldurulur ve memur en geç ayın 17’sinde atanmış olduğu yerde göreve başlamak zorundadır.

Eğer memurun mehil müddetinin bitimi olan ayın 17’si resmi tatil gününe denk gelirse (örneğin cumartesi veya pazar günü), memur yeni görev yerinde bu günleri takip eden ilk iş günü olan pazartesi günü göreve başlamak zorundadır. Resmi tatil kavramı, 1 Mayıs, 23 Nisan gibi tarihleri, Ramazan ve Kurban Bayramları gibi resmi tatilleri de kapsar. Dolayısıyla, mehil müddetinin bitimi bu zamanlara denk gelirse, memur bu tatillerin bitimini takip eden ilk iş gününde göreve başlamak zorundadır.


Yayımlandı

kategorisi