Engelli raporu nasıl hesaplanır?

Engelli Raporu Nasıl Hesaplanır, Kimlere Verilir ? 2021 | SGK Hocası

Engelli raporu, bir kişinin engelli olup olmadığını ve engellilik derecesini belirleyen bir tıbbi rapordur. Engellilik derecesi, kişinin sağlık durumuna ve fonksiyonel yeteneklerine bağlı olarak belirlenir.

Engelli raporu, bir sağlık kuruluşundan alınır. Bu kuruluş, kişinin sağlık durumunu değerlendirir ve engellilik derecesini belirler. Engellilik derecesi, kişinin iş yapma yeteneği, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme kabiliyeti, hareketlilik durumu gibi faktörlere göre belirlenir. Engellilik derecesi, 0 ila 100 arasında bir puanla ifade edilir. Bu puan, kişinin engellilik derecesinin ne kadar olduğunu gösterir.

Engelli raporu, kişinin engellilik derecesine göre birçok farklı haktan yararlanmasına olanak tanır. Örneğin, engelli olan kişiler, devletin sağladığı maddi yardımlardan, indirimlerden ve özel ayrıcalıklardan yararlanabilirler.

Engelli raporu, bir kişinin sağlık durumuna ve fonksiyonel yeteneklerine göre belirlendiği için, kişiye özgü bir değerdir ve herkes için farklıdır. Dolayısıyla, engelli raporu için bir hesaplama formülü veya net bir hesaplama yöntemi yoktur.

Engelli raporu hesaplama formülü Balthazard Formülü

Bir kişinin birden fazla engel durumu varsa, engel durumu hesaplamaları Balthazard formülü kullanılarak yapılır.

Örnek Hesaplama

%50 ve %20 engellilik oranlarına sahip bir kişi için hesaplama yapalım:

En yüksek oran 100’den çıkarılır: 100-50 = 50, Bu sonuç ikinci oranla çarpılır: 50*20 = 1000, Elde edilen sonuç 100’e bölünür: 1000/100 = 10, Bulunan sonuç, en yüksek engellilik oranına eklenerek kişinin engellilik oranı bulunur: 50+10 = %60. Eğer kişinin engellilik oranı iki veya daha fazla engel durumuna sahipse, birinci ve ikinci oranlar birinci sıraya, üçüncü oran ise ikinci sıraya yerleştirilir ve aynı işlem tekrarlanır. Kişi 60 yaşın üzerinde ise, bu orana %10 eklenir.


Yayımlandı

kategorisi