Eski ve Düşük Donanımlı PC’ler İçin Hafif Tarayıcılar

Bu makalede, zayıf donanıma sahip ve düşük performanslı bilgisayarlar için en iyi ücretsiz hafif tarayıcıları listeledik.

Firefox, Chrome ve Edge popüler web tarayıcılarıdır. Düşük performanslı bilgisayarlar, internet gezintisi, e-posta gönderimi gibi sınırlı görevleri yapabilirler. Eski veya düşük performanslı bir bilgisayarınız varsa, aşağıdaki web tarayıcılarından herhangi birini yükleyebilirsiniz çünkü hepsi internet üzerinde basit görevler yapmak için uygundur.

1] SeaMonkey

SeaMonkey Screenshots

SeaMonkey, eski web tarayıcılarına benzer bir arayüze sahiptir. Bu nedenle, bilgisayarınızın CPU ve RAM’ine yük bindirmez. Temel internet gezintisi için gereken neredeyse tüm özelliklere sahiptir. Menü Çubuğu, tarayıcının üst kısmında mevcuttur. Menü Çubuğunun hemen altında, web sitesi URL’sini doğrudan yazabileceğiniz bir Adres Çubuğu bulunur. Yer İmleri Çubuğu, Adres Çubuğunun hemen altındadır.

SeaMonkey’nin bazı kısayolları şunlarla benzerdir:

Ctrl + T: Yeni bir sekme açar.
Ctrl + W: Geçerli sekmeyi kapatır.
Ctrl + Tab: Bir sonraki sekmeye geçer.
Ctrl + Shift + Tab: Önceki sekmeye geçer.
Ctrl + Shift + Delete: Geçmişi silme penceresini açar.
Ctrl + D: Geçerli web sayfasını yer imlerine ekler.
SeaMonkey ayrıca bir e-posta istemcisi de içerir. E-posta göndermek ve almak için posta adresinizi ekleyebilirsiniz. Ek olarak, e-posta istemcisi, etkinlikler ve görevler oluşturmak için kullanabileceğiniz bir takvim özelliği de sunar.

Eklenti desteği: Firefox, Chrome, Edge vb. popüler web tarayıcılarına kıyasla SeaMonkey’nin geniş eklenti desteği yoktur; ancak birçok eklenti mevcuttur. İhtiyacınız olan eklentileri ilgili anahtar kelimeleri girerek arayabilir ve ilgili bulursanız yükleyebilirsiniz. Eklentiler sayfasını açmak için yeni bir sekme açın ve sonra Yer İmleri Çubuğunda bulunan Ana Sayfa düğmesine tıklayın. Şimdi, sol taraftaki Eklentiler bağlantısına tıklayın.

SeaMonkey’i resmi web sitesinden indirebilir seamonkey-project.org.

2] Pale Moon

Review: Pale Moon web browser for Windows | TechRepublic

Pale Moon, düşük performansa sahip bilgisayarlar için başka bir ücretsiz hafif web tarayıcısıdır. Arayüzü, Firefox’un eski sürümlerine benzer. Varsayılan arama motoru DuckDuckGo’dur. Farklı bir arama motoru kullanmak isterseniz, şu anda görünen arama motorunu gösteren açılır okun üzerine tıklayarak değiştirebilirsiniz. Bu sağ üst tarafta bulunur.

Google araması varsayılan olarak arama motorları listesinde mevcut değildir. Pale Moon’da Google’ı varsayılan arama motoru olarak kullanmak istiyorsanız, Search Plugins sayfasına gitmek suretiyle bunu yapabilirsiniz.

Aşağıdaki adımlar size yardımcı olacaktır:

  1. Arama çubuğundaki arama motoru simgesine tıklayın.
  2. Yönetilen Arama Motorlarını Seçin.
  3. Arama Eklentileri sekmesine tıklayın ve ardından Google’ı seçin.

Tarama hızı konusunda, Pale Moon Firefox ve diğer popüler web tarayıcıları olan Chrome, Edge vb. ile karşılaştırıldığında daha yavaştır. Pale Moon’un iyi eklenti desteği olsa da Firefox ve diğer popüler tarayıcılarda bulunan birçok kullanışlı eklentiye sahip değildir. Bu nedenle, temel web taraması için kullanabilirsiniz.

Windows için Pale Moon’u palemoon.org’dan indirebilirsiniz.

3] Midori

Midori: A Lightweight Open Source Web Browser

Eski veya düşük kaliteli bilgisayarlar için en hafif web tarayıcılardan biri olan Midori, Google Chrome’a benzer bir arayüze sahiptir. Chrome ve diğer popüler tarayıcılardan farklı olarak, düşük RAM ve CPU tüketimi ile en uygun seçenek olmaktadır.

Bu listedeki tek tarayıcı olan Midori, geniş uzantı desteğiyle birlikte gelir. Google Chrome için mevcut olan tüm uzantılar Midori’ye yüklenebilir. Sadece Chrome Web Mağazası’na gidip sevdiğiniz uzantıyı aramanız yeterlidir. Uzantıya tıkladığınızda, Midori’ye ekle düğmesini göreceksiniz. Midori’nin bu özelliği, düşük kaliteli bilgisayarlar için en iyi web tarayıcısı haline getirir.

Tarayıcının gezinme hızı hakkında konuşursak, Midori, listedeki ilk iki tarayıcıya göre en hızlı tarayıcıdır. Midori’yi indirmek için, resmi web sitesi olan astian.org‘u ziyaret edebilirsiniz.


Yayımlandı