Fizyoterapi dersleri nelerdir?

Ders Programı | Fizyoterapi Teknikerliği Bölümü, Ön Lisans (Türkçe) | Doğu  Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Kıbrıs

Fizyoterapi, insanların fiziksel fonksiyonlarını restore etmek, sürdürmek veya artırmak için fiziksel hareket, egzersiz, manüel terapi ve diğer modaliteler kullanarak tedavi etme bilimidir.

Fizyoterapi programları, öğrencilere bu tedavi yöntemlerini uygulama becerilerini ve teorik bilgilerini öğretir. Fizyoterapi dersleri, üniversitelere ve üniversite düzeyindeki sağlık meslek yüksekokullarına bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle aşağıdakileri içerir:

  1. Anatomi ve fizyoloji: İnsan vücudunun anatomik yapısı ve fizyolojik fonksiyonları hakkında temel bilgiler.
  2. Biyomekanik: Hareketin bilimsel prensipleri ve insan vücudunun hareketi üzerine odaklanır.
  3. Kinesiyoloji: Vücudun hareketi ve kasların işlevi hakkında detaylı bilgiler.
  4. Fizyoterapi yöntemleri: Egzersiz terapisi, manüel terapi, elektroterapi, ultrason terapisi, lazer tedavisi ve sıcak-soğuk terapisi gibi tedavi yöntemleri hakkında teorik ve uygulamalı bilgiler.
  5. Klinik uygulama: Fizyoterapi uygulaması için klinik deneyimleri içerir.
  6. Rehabilitasyon: Fizyoterapi uygulamaları ile ilgili bir dizi rehabilitasyon teknikleri hakkında bilgi verir.
  7. İş sağlığı ve güvenliği: İşyeri koşulları, işçi güvenliği, risk faktörleri ve işyerinde fizyoterapi uygulamaları hakkında bilgi verir.
  8. Profesyonel uygulama ve etik: Fizyoterapi uygulamasında etik ilkeler ve profesyonel standartlar hakkında bilgi verir.

Bu derslerin yanı sıra, stajlar ve klinik rotasyonlar, öğrencilere pratik beceriler kazandırmak için önemli bir bileşendir.

Ders Programı | Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Lisans (Türkçe) |  Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Kıbrıs

Günümüzde fizyoterapi giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Fiziksel engeli olan bireylerin tedavisine yardımcı olmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla fizik tedavi doktoru ve fizyoterapist denetiminde sağlık teknikerleri yetiştirilmektedir. Bu sağlık teknikerleri hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel sağlık kurumlarında, özel eğitim merkezlerinde, spor/sağlık merkezlerinde, profesyonel ve amatör spor kulüplerinde, huzur evlerinde ve kaplıca/termal tesislerinde çalışmaktadır. Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi bölümü ve fizik tedavi teknikerliği hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları bu yazıda yer almaktadır.

Fizyoterapi programı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle fiziksel engeli olan bireylerin tedavisine yardımcı olmak amacıyla fizik tedavi uygulamalarının fizik tedavi doktoru ve fizyoterapist denetiminde sağlık teknikerleri tarafından yapılmasını sağlayan bir programdır. Bu programda eğitim alan kişiler, başkalarını anlayabilen, sabırlı, sevecen, dikkatli ve sorumluluk sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca fen bilimleriyle, özellikle biyoloji ve fizikle ilgili olmaları ve el becerilerinin gelişmiş olmaları önemlidir.

Fizyoterapi programında eğitim süresi 2 yıldır ve eğitim süresince temel anatomi, fizyoloji, ilk yardım, meslek etiği gibi temel dersler öğrencilere verilir. Bunun yanında biyofizik, fizyoterapi yöntemleri I ve II, kinezyoloji, hidroterapi-balneoterapi, masaj teknikleri ve uygulama, kas sinir sistemi anatomisi gibi dersler de öğrencilere verilmektedir. İkinci sınıfın bahar döneminde ise öğrencilere klinik uygulama dersi verilerek staj yapmaları sağlanmaktadır.

Fizik tedavi ön lisans programını başarı ile bitirenler, dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon lisans programına dikey geçiş yapabilmektedir.

Fizik tedavi teknikerleri hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, özel sağlık kurumlarında, özel eğitim merkezlerinde, spor/sağlık merkezlerinde, profesyonel ve amatör spor kulüplerinde, huzur evlerinde ve kaplıca/termal tesislerinde çalışabilmektedirler.

Genellikle ayakta ve çeşitli aletleri kullanarak hastalarla, hekimlerle ve fizyoterapistlerle koordinasyon içinde çalışırlar. Çalışma ortamı genelde temiz ve sessiz mekânlardır. Fonksiyon bozukluklarının kalıcı hale gelmesinin önlenmesi, kişinin bağımsızlığının kazandırılması konusunda bu elemanlar büyük görev ve sorumluluklar üstlenmektedir.

Engellilerin topluma kazandırılması ve üretken işlerde çalıştırılması konusunda farkındalığın artmasıyla bu alanda çalışanların önemi giderek artmakta ve daha fazla elemana ihtiyaç duyulmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi