MS Hastalığı Nedir? Kısaca Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bağışıklık sistemi vücutta dışarıdan gelebilecek tehditleri önleyerek kendi hücrelerine zarar vermemesi için çalışır. Ancak bazen bağışıklık sistemi bozulduğunda, kendi hücrelerine özellikle de sinirleri kontrol eden beyin ve omurilik hücrelerine saldırı düzenler.

Bu saldırı sırasında sinir hücrelerinin etrafında bulunan miyelin adı verilen kılıflar hasar görebilir. Bu hasar “plak” adı verilen bölgeler oluşturur ve bu plaklar nedeniyle yürüme, konuşma ve görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir. Bu bozulmalara “MS atakları” denir.

MS ataklarının süresi ve şiddeti her hastada farklıdır ve ataklar haftalar, aylar veya yıllar arasında gerçekleşebilir. Ancak günümüzde ilaçlar, fiziksel tedavi ve diğer yöntemler sayesinde ataklar önlenebilir ve sayısı ve iddeti azaltılabilir.

MS, yaşamı tehdit eden bir hastalık değildir ve bazı hastalarda ilerleyen yaşlarda hareket ve bilişsel kayıplar olabilir. Bu hastalığın tam olarak tedavi edilememesiyle birlikte, günümüzde tıbbi gelişmeler, erken tanı ve doktor kontrolünde alınacak önlemler sayesinde yaşanan sıkıntılar azaltılabilir.

MS Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Multipl Skleroz (MS) hastalığının oluşumunda çevresel faktörler (iklim, yaşanan bölge vb.), geçirilen viral enfeksiyonlar ve genetik yatkınlık önemli rol oynar.

Bu hastalık özellikle 20-40 yaş arasında ve çoğunlukla kadınlarda görülür, ancak nedeni bilinmemektedir. MS’in sıklığı, ekvatora yakın ülkelere göre 3 kat daha yüksektir, ancak nedeni hâlâ bilinmemektedir.

Bazı araştırmalar, bu farkın nedeninin, kuzey ülkelerinde ekvatoral bölgelere göre daha az güneşli gün olmasıyla ilgili olabileceği ve bu durumun D vitamini eksikliğine yol açabileceği yönünde öne sürülmüştür.

MS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

MS belirtileri arasında yorgunluk, uyuşukluk, güçsüzlük, denge ve yürüme bozuklukları, konuşma bozuklukları, mesane ve bağırsak problemleri, baş dönmesi, görmede bulanıklık, düşünme, bellek ve konsantrasyon bozuklukları, depresyon gibi semptomlar sayılabilir.

Ancak, bu belirtiler tek başına MS olup olmadığını anlamaya yeterli değildir. Eğer daha önce olmayan bir nörolojik bulgunun varlığı, bu bulgu 24 saatten fazla sürerse doktora başvurabilirsiniz.

MS Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu yazıda, Multipl Skleroz (MS) hastalığından bahsedilmiş ve bu hastalıkta kullanılan üç tür tedavi önerilmiştir. Belirtilere yönelik tedavi, atak tedavisi ve atakları önleme tedavisi olarak sıralanabilen bu yöntemler, bağışıklık sistemini düzenleyerek, atakların şiddetini azaltmayı ve/veya önlemeyi amaçlamaktadır.

MS hastalarının ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmak için çok sayıda ilaç seçeneği bulunmaktadır. Bu ilaçlar atak sırasında veya atakları önleme amacıyla kullanılabilir.

Erken tanı ve tedaviyle atakların sıklığı ve şiddeti azaltılabilir ve böylece hastaların ataklar sırasında yaşadıkları sıkıntılar azaltılabilir. Erken dönemde tedavi başlanan hastalarda, özürlülüğe neden olan bozuklukların daha geç ya da az geliştiği de gözlenmiştir.

Multipl Skleroz (MS) hastalığının tedavisi üç ana başlıkta toplanıyor: Belirtilere yönelik, atak tedavisi ve atakları önleme. Bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlar, hastalığın ilerlemesini önleyici ve atakları yatıştıran çok sayıda tedavi seçeneği bulunmakta.
Bunun yanı sıra fizik tedavi gibi rehabilitasyon çeşitleri de kişinin hayatında yardımcı olabiliyor. Çünkü MS, kronik bir hastalıktır ve atakları önleyebilmek için egzersiz önemli bir yere sahiptir. Egzersiz, zayıf kasların neden olduğu problemleri önler ve mesane ve bağırsak problemlerine de çözüm getirir.
Cinsel isteği etkileyebileceği bilinen bir gerçektir, ancak bu tür sorunlar için ilaç ve terapi yoluna gidilebilir.
Bununla birlikte, MS hastalığı çocuk sahibi olmaya engel değildir.


Bu yazıda aşağıdakine benzer tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz:

  • MS hastalığının ilk belirtileri nelerdir?
  • MS hastalığı neden ortaya çıkar?
  • MS hastalığı nasıl bir hastalıktır?
  • MS hastalığı nedir nasıl bulaşır?
  • Ms hastalığı tedavisi var mi
  • MS atak belirtileri
  • Ms hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir
  • Ms hastalığı tehlikeli midir
  • Kuranda MS hastalığı
  • Emes hastalığı öldürürmü
  • EMES hastalığı
  • MS hastalarının yorumları

Yayımlandı

kategorisi