YILMAZ GRUDA KİMDİR? YILMAZ GRUDA BİYOGRAFİSİ

Dayak korkusu Yılmaz Gruda'yı doğurdu'

Yılmaz Gruda
Doğum Ahmet Yılmaz Gruda
14 Temmuz 1930 (92 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek Oyuncu, şair, oyun yazarı, çevirmen, reklamcı
Etkin yıllar 1956-günümüz
Evlilik
Tolga Tiğin
(e. 1957; b. 1963)
Ayşen Gruda
(e. 1965; b. 1976)
Türkan Gruda
(e. 1985; ö. 2014)
Çocuk(lar) Elgin Gruda
Elvan Gruda

Yılmaz Gruda: Türk Tiyatrosu ve Edebiyatının Önemli İsimlerinden

Yılmaz Gruda, İstanbul’da 14 Temmuz 1930’da doğan ünlü bir Türk oyuncu, şair, yazar, gazeteci ve tiyatro yönetmenidir. Kendine özgü şiirleriyle edebiyat alanında tanınmış ve geleneksel Türk tiyatrosundan esinlenerek tek kişilik gösterilerinde harikalar yaratmıştır.

Eğitim hayatına İstanbul’da başlayan Gruda, babasının ticaret sebebiyle Ankara’ya göç etmesi sonrası Ankara’da ortaokul eğitimine devam etti. Ancak, ticaretle uğraşan babasının yanında çalışmaya başlaması nedeniyle Ankara Ticaret Lisesi’ndeki eğitimini yarıda bıraktı. Daha sonra İstanbul’a taşınan Gruda, Yeni Sabah gazetesinde muhasebecilik yaparak çalışma hayatına atıldı.

1954 yılında işinden istifa eden Gruda, Tiyatro Derneği Cep Tiyatrosu’nda sahneye çıkarak oyunculuk kariyerine adım attı. Küçük Sahne, Dormen Tiyatrosu, Ankara Devlet Tiyatrosu, Ankara Meydan Sahnesi, Ulvi Uraz, Nisa Serezli – Tolga Aşkıner gibi birçok tiyatro topluluğunda oynadı. Karaağaçlar Altında, Teyzesi, Kamp 17, Aşk Otu, Duvarların Ötesi, Müfettiş, İkinci Baskı, Gazebo, Günün Adamı, Fare Kapanı, Romanoffla Jülyet gibi birçok oyunda başarılı performans sergiledi.

Yılmaz Gruda ayrıca, sinema ve dizi filmlerde rol alarak ve tiyatro oyunları yazıp çeviriler yaparak da kendini gösterdi. Eserlerinde, geleneksel Türk tiyatrosu ve Anton Çehov etkisi açıkça görülmektedir.

Gruda’nın, ilk şiiri olan “Memoya Mektup” Yağmur Ve Toprak Dergisi’nde yayınlandı. Daha sonra çeşitli dergilerde şiirleri ve yazıları yayınlandı. İstanbul ve Ankara radyolarında radyo tiyatrolarını yöneten ve oynayan Gruda, 1959 yılında Stand Up / Çağdaş Meddah’ı sahneleyerek büyük beğeni topladı. Ayrıca, televizyona Meddah ve Orta Oyununu getirdi. Ulusal Kanal’da 7 yıl boyunca Nasreddin Hoca / Bir Dakika Medya Konuğu programlarını yaptı.

Yılmaz Gruda’nın Oyunları ve Meddah Gösterileri

Yılmaz Gruda, Türk tiyatro ve sinema dünyasında önemli bir yer edinmiş bir sanatçıdır. Kendine özgü tarzıyla tek kişilik gösterilerinde geleneksel Türk tiyatrosundan esinlenen Gruda, Efendiler Lütfen Şapkanızı Çıkarın (1958), Susanların Sonu (1960) ve Körün Gözü (1960) gibi oyunları yazmıştır. Ayrıca, sahnelerde ve televizyonda meddah gösterileri de gerçekleştirmiştir.

Yılmaz Gruda’nın Edebiyat ve Sinema Kariyeri

Gruda, 1949’dan itibaren şiirlerini dergilerde yayımlamaya başlamıştır. Toplumsal gerçekçi anlayışa sahip şiirleri, Çarmıhtaki Yeni Mehmet (1963) ve Kuyumcular (1980) adlı kitaplarında toplamıştır. Ayrıca, deneme türünde yazıları Şu Bizim Tiyatromuz (1976) ve Biraz Reklam Alır mısınız? (1986) adlı yapıtlarında yer almaktadır.

Dokuz Dağın Efesi (1959) filmiyle sinemaya adım atan Yılmaz Gruda, özellikle karakter rollerinde başarılı performanslar sergilemiştir.

Aydınlık Dergisi’nde köşe yazarlığı da yapan Yılmaz Gruda, 2016 yılında 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde onur ödülüne layık görülmüştür.

Yılmaz Gruda’nın Evlilikleri

Yılmaz Gruda, hayatı boyunca üç kez evlenmiştir. İlk evliliği balerin Tolga Tiğin ile 1957 yılında gerçekleşmiş, 1963 yılında boşanmışlardır ve bir çocukları vardır. İkinci evliliği Ayşen Gruda (Erman) ile 1965 yılında gerçekleşmiş, bu evlilik uzun sürmüş ve 1976 yılında sona ermiştir. Bu evlilikten Elvan Gruda adında bir kızı vardır. Üçüncü ve son evliliği ise tiyatrocu Türkan Gruda ile 1985 yılında gerçekleşmiştir. Eşi Türkan Gruda, 24 Eylül 2014 tarihinde hayatını kaybetmiştir.

Başlık: Yılmaz Gruda, 90 Yaşında Anton Çehov’un Evliliğin Halleri’ni Sahneye Taşıdı

25 Ekim 2020 tarihinde, İstanbul’un Harbiye semtindeki Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda, usta oyuncu Yılmaz Gruda 90 yaşında Anton Çehov’un Evliliğin Halleri oyununda hem yönetmen, çevirmen hem de oyuncu olarak sahnede yer aldı.

Ayşen Gruda ile Yılmaz Gruda boşandıktan 40 yıl sonra el ele


Aşağıdakine benzer soruların cevaplarını yukarıdaki makalede bulabilirsiniz:

  • Yılmaz Gruda hayatta mı?
  • Ayşen Gruda Türk mü?
  • Yılmaz Gruda kaç yaşında öldü?
  • Ayşe Gruda kaç yaşında vefat etti?
  • Yılmaz Gruda oldu mü
  • Yılmaz Gruda Ayşen Gruda
  • Yılmaz Gruda gençliği
  • Yılmaz Gruda ne zaman oldu
  • Yılmaz Gruda Dini
  • Yilmaz Gruda Ayşen Gruda’nın neyi
  • Yılmaz Gruda kaç yaşında
  • Elgin Gruda

Kaynak: Bu yazı Vikipedi, Biyografya.com, Biyografi.info, Biyografi.net, Biyografisi.org ve Biyografi.net.tr gibi biyografi siteleri ile çeşitli internet sitelerindeki makaleler ve görsellerden ilham alınarak özenle hazırlanmıştır.


Yayımlandı

kategorisi