DGS puan nasıl hesaplanır? Profesyonel hesaplama

YENİ SİSTEM 2023 DGS PUAN HESAPLAMA GÜNCEL - 2023 DGS KAÇ NET KAÇ PUAN  GETİRİR? #dgs2023 #dgs2024 - YouTube

DGS sınavı sonucunda elde edilen net sayıları yalnızca DGS puanını belirlemek için yeterli değildir. DGS puanı hesaplanırken, öğrencinin önlisans eğitimindeki başarıları da hesaba katılır.

DGS puanı hesaplamak için birkaç adım izlenir. İlk adımda, öğrencinin sınavda aldığı sayısal ve sözel standart puanlar hesaplanır. Daha sonra öğrencinin önlisans programındaki akademik not ortalaması, ağırlıklı ön lisans başarı puanı olarak hesaplanır. Son adımda, öğrencinin standart puanları ile akademik başarı puanları belirli bir kat sayısı ile çarpılır ve toplanarak DGS puanı hesaplanır.

Öğrenciler, DGS puanlarını hesaplamak için öğrenci işlerinden AÖBP puanlarını öğrenerek hesaplama işlemlerinde kolaylık sağlayabilirler. Ayrıca, sınavda yanlış cevapların doğru cevapları etkileyeceği unutulmamalıdır.

DGS sözel puan hesaplama formülü, sayısal net sayısı ile 0.315 ve sözel net sayısı ile 1.681 çarpılır. Bu değerler, AÖBP puanı ile 0.6 çarpılarak toplanır ve sonuca 87.747 eklenir.

DGS sayısal puan hesaplama formülü, sözel net sayısı ile 0.336 ve sayısal net sayısı ile 1.575 çarpılır. Bu değerler, AÖBP puanı ile 0.6 çarpılarak toplanır ve sonuca 105.536 eklenir.

DGS eşit ağırlık puan hesaplaması için, sözel netler 1.009 ve sayısal netler 0.945 ile çarpılır. Bu değerler, AÖBP puanı ile 0.6 çarpılarak toplanır ve sonuca 96.642 eklenir.

DGS sonuçları hesaplanırken, öğrencilerin yanlış cevapların puanlarını etkileyeceğini unutmamaları gerekmektedir. Bu nedenle, öğrencilerin sınavda emin olmadıkları soruları yanıtlamaları, sonucu etkileyebilir.

2018 - DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılacak - YouTube

DGS (Dikey Geçiş Sınavı) puanı, önlisans programını tamamlayan öğrencilerin lisans programlarına geçiş yapabilmeleri için yapılan bir sınavdır. DGS puanı hesaplanırken, öğrencinin sınavdaki başarılarına ve öğrencinin önlisans programındaki not ortalamasına bakılır.

DGS puanı hesaplanırken, öncelikle öğrencinin sınavdaki sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru cevaplarına göre ham puanları hesaplanır. Daha sonra bu ham puanlar, belirli bir formül kullanılarak standart puanlara dönüştürülür.

DGS puanı hesaplanırken, öğrencinin önlisans programındaki not ortalaması da dikkate alınır. Öğrencinin not ortalaması hesaplanırken, önlisans programındaki derslerin kredi sayılarına göre ağırlıklı not ortalaması hesaplanır.

Son olarak, öğrencinin standart puanı ile önlisans programındaki ağırlıklı not ortalaması arasında belirli bir oranlama yapılır ve DGS puanı hesaplanır.

DGS puanının hesaplanması için kullanılan formül şu şekildedir:

DGS Puanı = (Sayısal Standart Puanı x 0.6) + (Sözel Standart Puanı x 0.4) + (Önlisans Not Ortalaması x 0.2)

Burada, Sayısal Standart Puanı öğrencinin sayısal bölümdeki standart puanı, Sözel Standart Puanı ise öğrencinin sözel bölümdeki standart puanıdır.

Öğrencilerin DGS puanlarının hesaplanması için her yıl belirli bir taban puan açıklanır. Bu taban puanın üzerinde olan öğrenciler, tercih ettikleri lisans programlarına yerleştirilirler.


Yayımlandı

kategorisi